Dan apabila hamba-hamba-Ku bertanya padamu(Muhammad) tentang(Aku),maka katakankan pada mereka sesungguhnya Aku ini dekat dengan mereka.Aku kabulkan permohonan orang-orang yang berdoa apabila dia berdoa pada-Ku.Hendaklah mereka itu memenuhi(perintah-Ku dan beriman pada-Ku,agar mereka memperoleh kebenaran".(al-Baqarah:186)

Peperiksaan SPM semakin hampir dengan kita. Tarikh 18 November menjadi tarikh keramat penting bagi anak didik saya dalam kalangan tingkatan lima dan enam. Tidak banyak yang dapat saya bantu mereka dalam menghadapi getaran masa yang semakin mendesak. Berikut, saya kongsikan sedikit panduan menghadapi stres mengikut ajaran agama kita, Agama Islam. Moga dapat membantu kita semua dalam menghadapi cabaran kehidupan yang telah lalu, hari ini dan akan datang. InsyaALLAH...

BERSYUKURLAH

Kepada Allah s.w.t pada waktu dan saat ini kita masih lagi dikurniakan nikmat dan hidayah daripada Allah s.w.t.Eloklah kiranya kita muhasabah diri dan amal kita serta tindak tanduk yang kita lakukan kerana manusia yang CEMERLANG mampu menghitung dirinya tanpa perlu dipaksa apatah lagi menunggu saat perhitungan di hadapan Allah s.w.t.Sebab itu manusia yang CEMERLANG akan sentiasa menghitung dirinya kerana perhitungan bagi orang cemerlang bukan sekadar mendapat kebahagian di dunia bahkan MELIHAT POTENSI untuk akhirat.

Oleh itu, marilah sama-sama kita BERTAQWA pada Allah dan TAKUTLAH UNTUK MELAKUKAN MAKSIAT daripada yang sekecil-kecilnya hinggalah yang membawa kepada dosa besar kerana di hujung maksiat itu ada AZAB Allah yang menanti.Cintalah kita untuk melakukan KEBAIKAN walaupun sebesar kuman kerana di hujung KEBAIKAN ada SYURGA Allah menanti.

1. BERDOA
Kita di galakkan untuk berdoa di penghujung solat ketika sujud yang terakhir kerana sujud merupakan satu tempat paling DEKAT dengan Allah s.w.t.Ketika inilah peluang kita untuk MEMINTA KEJAYAAN yang diberkati Allah s.w.t.Selain itu juga kita digalakkan untuk melafazkan DOA pada satu pertiga malam kerana waktu inilah waktu terapi stres yang paling sesuai untuk kita.

2. WIRID / ZIKIR.
Firman Allah s.w.t di dalam surah al-ra'd ayat ke-28 yang bermaksud:

"Ingatlah hanya dengan mengingati Allah hati menjadi tenang/tenteram"

Secara psikologinya kita hanya mampu untuk fokus dalam pembelajaran hanya 45 minit sahaja.Alangkah bijaknya kita sekiranya kita berhenti seketika sebelum menyambung semula selepas 45 minit itu dengan BERZIKIR.Dalam hadith soheh Rasulullah s.a.w bersabda:

"Ada dua kalimah yang mudah untuk kamu sebut dengan lidah,tetapi berat timbangan di sisi Allah dan dua kalimah yang sangat dikasihi Allah s.w.t,dua kalimah itu ialah subhanallah wa biham dihi,Subhanallah hil a'zim"

InsyaAllah kita akan mendapat gelaran orang yang cemerlang di sisi Allah s.w.t dengan mengamalkan zikir ini kerana di samping kita mengejar dunia kita juga melihat potensi diri kita di akhirat.

3. MEMBACA AL-QURAN

Al-Quran dapat membuka pintu HIKMAH,KETENANGAN dan juga pintu HIDAYAH.Rasulullah s.a.w membuat empat perbandingan;

i)Mukmin yang membaca al-Quran adalah seperti buah limau yang baunya sedap dan rasanya sedap. Nabi bandingkan dengan buah limau adalah kerana buah limau di luarnya nampak cantik dan di dalamnya juga cantik.

ii)Orang mukmin tidak membaca Al-Quran adalah seperti buah kurma,rasanya manis tapi tiada bau.Dia mampu untuk menjaga dirinya tapi tidak mampu untuk memberi manfaat pada orang lain.

iii)Orang munafik baca Al-Quran adalah seperti minyak wangi,baunya wangi tetapi tak boleh hendak dimakan dan tidak memberi sebarang manfaat.

iv)Orang munafik yang tidak membaca Al-Quran adalah seperti buah peria yang rasanya pahit serta tidak mempunyai bau.Kepada dirinya pun dia tidak memberi kebaikan, inikan pula hendak memberi manfaat pada orang lain.

4. MENGEKALKAN DIRI DENGAN WUDHUK
Kita akan sentiasa berada dalam keadaan bersih dan suci dalam wudhuk. Para malaikat juga suka pada orang yang berwudhuk dan para malaikat akan berdoa memohon keampunan pada Allah terhadap orang yang berwudhuk. InsyaAllah,tanpa dosa sudah tentu diri kita akan berada dalam keadaan tenang. Oleh itu,sebelum kita mengulang kaji pelajaran, sama-samalah kita melatih diri kita untuk berwudhuk terlebih dahulu supaya kita mendapat ketenangan dan mudah untuk ingat apa yang kita baca.

Akhir sekali,marilah sama-sama kita berdoa agar kita menghadapi peperiksaan dengan penuh ketenangan dan keyakinan serta diberkati dan diberi pertolongan daripada Allah s.w.t.Dalam satu hadith qudsi Allah berfirman yang bermaksud:

"Aku ini berada pada sangkaan hamba-Ku pada-Ku"

Kalau baik sangkaan kita pada Allah, maka baiklah Allah pada kita.Andai kata kita tidak yakin maka itulah yang kita akan peroleh.Adab kita berdoa hendaklah penuh dengan pengharapan dan keyakinan.

Sekian, semoga perkongsian ini dapat meredakan ketegangan minda dan emosi kita semua. Wallahualam...